Danutzii de peste ocean

"Daca vrei sa cunosti intr-adevar pe cineva, trebuie sa calatoriti impreuna."

Apropo de mancare


Pentru ca a venit vorba de vinete m-am gandit ca mai bine sa fac un post despre mancarea din Canada.

Lasand la o parte modul sanatos/nesanatos de producere si alte teorii ale conspiratiei demonstrate sau nu!!!

Treaba cu mancarea sta cam asa.

Este adevarat mitul cu „mancarea nu are gust” in America si Canada. Motivele sunt diverse si nu vreau sa insist in blogul asta, insa ca orice mit si orice adevar, acestea sunt relative. Ce vreau sa zic este ca depinde de unde cumperi mancarea, depinde cati bani dai pe ea, si mai ales, subiectul pe care vreau sa il dezvolt, depinde cum o gatesti.

Personal ma simt un om norocos pentru ca scumpa mea sotie reuseste sa faca mancaruri foarte gustoase. Cu putina indemanarea, multa rabdare, si multe incercari poti face o mancare „ca la mama acasa”.

Problemele pe care le-am avut pana acum au fost cu faina, zaharul, zaharul vanilat, carnati (+mezeluri), apa, branza, lapte (+zmantana +iaurt), icre de peste, vinetele… Daca imi mai aduc aminte altele, le voi adauga la comments, deocamdata sa le luam pe aste rand pe rand.

APA. inca din primele zile de cand am aterizat in Canada nu ne-am inteles deloc cu apa de robinet. Vreo 3 luni ne-am luptat cu deranjamente stomacale si alte chestii datorita apei. Solutia pe care am gasit-o a fost o cana cu filtru pentru apa (Brita). Nu este obligatoriu sa aiba toata lumea probleme cu apa. Multi romani cu care am vorbit au zis ca nu au avut nici o problema de adaptare cu apa. Alegerea cu filtru de apa se pare ca a rezolvat si problema recent descoperita a apei de robinet din zona Montrealului: „Excesul de Mangan” care cica te face prost.

FAINA. Aici nu gasesti foarte usor faina simpla. De obicei faina in Canada este facuta special pentru anumite prajituri. Asadar, daca vrei faina pentru paine e un tip. Daca vrei pentru muffins, este alt tip… etc. Problema care poate aparea este ca pur si simplu nu creste in anumite prajituri. Inca nu am gasit una care sa mearga la orice cum era cea din romania… nu zic ca nu exista, pur si simplu trebuie sa mai incercam…

ZAHARUL. Zaharul din Canada nu indulceste pur si simplu. Ca sa ii reuseasca retetele, Danutza trebuie sa foloseasca aproape o cantitate dubla de zahar decat scrie la carte. Vorbesc aici de zaharul simplu… Binenteles ca se poate inlocui cu zahar brun care in principiu este mai dulce… nu am incercat…

ZAHARUL VANILAT. Nu aromeaza prajiturile… sau cel putin asa am crezut la inceput. Dupa mai multe incercari, si mai ales dupa ce am folosit zahar vanilat din Romania (pe care il primise cineva „in pachet”), se pare ca tot faina e de vina… absoarbe cumva aromele…

CARNATI (+MEZELURI). Tot romanul din Canada stie ca daca vrei sa mananci niste carnati buni sau niste mezeluri gustoase ca „acasa”, trebuie sa te duci la polonezi. „Charcouterie” -ile poloneze sunt frecventate periodic de romanii care ravnesc dupa genul asta de mancare. Noi nu am mancat deloc mezeluri de cand am venit in Canada. Nici in Romania nu eram foarte atrasi de genul asta de mancare. Am incercat de vreo cateva ori mai mult de curiozitate vreo doua tipuri de salamuri canadiene si vreo 3 tipuri de carnati tot canadieni. Nu le-am nimerit deloc.

BRANZA. La branza ca si la LACTATE este pur si simplu o problema de gusturi si rabdare de a incerca mai multe tipuri. Noua ne-a recomandat cineva cand am venit aici branza la galeata din Costco si iaurtul de la Liberte. Le-am incercat, ne-au placut si am ramas la ele… nu am mai incercat altele. SMANTANA nu am gasit nici macar ceva care sa semene cu smantana din Romania. Noroc ca iaurtul este destul de consistent si il mancam in loc de smantana.

ICRE DE PESTE. Nu am gasit ceva care sa ne placa. Pe langa faptul ca sunt destul de greu de gasit pentru ca nu foarte multi consuma ouale de peste, ce am gasit nu a fost deloc pe placul nostru. Nici cele direct preparate nici cele nepreparate. In schimb pestele si produsele de peste le-am gasit foarte gustoase. O imagine eronata pe care ne-o formasem in Romania: faptul ca cel mai comun peste aici este somonul a fost spulberata de preturile surprinzator de mari ale acestui peste.

VINETELE. Unul din preparatele mele preferate este salata de vinete. As manca nonstop fara sa ma pot satura vreodata. Problema este… cum le coci. In Romania se faceau direct pe aragaz, insa aragazurile in Romania sunt cu gaze… in Canada aragazurile sunt electrice. La cuptor nu se fac cum trebuie. Se coc si au gust de ghiveci dupa preparare. Alta varianta mai de succes este pe gratar. Dar este un pic cam nelaindemana sa faci gratar de fiecare data cand vrei sa mananci o salata de vinete. De curand cu ocazia „Recoltei de la ferma”, Danutza a gasit solutia salvatoare. Era atat de simpla incat ne lovea in ochi… direct pe aragaz… Adica direct pe rezistenta electrica a aragazului. Binenteles ca trebuie bine pregatit inainte. Sub ochiul aragazului trebuie sa faci o farfurie din folie de aluminiu ca sa nu murdaresti prea rau aragazul, iar dupa, spalarea foarte bine a rezistentei este obligatorie.

Cam atat despre dezavantajele culinare.

Acum sa va povestesc cateva randuri si despre avantajele culinare, pentru ca si ele exista.

Cheia este sa nu te legi foarte tare de Romania si de mancarea traditionala, sau mai bine zis sa inveti sa explorezi gusturile canadiene. Dupa cum se lauda si canadienii, una dintre mandriile lor nationale este „diversitatea”. Doar ganditi-va ce mozaic cultural exista in Canada. Cred ca exista oameni din fiecare tara a lumii aici in Canada. Binenteles ca fiecare a venit cu gusturile lor, de la ei de acasa… si romanii au facut-o… exista un magazin in Montreal care se cheama „Bucuresti” si care vinde numai produse importate direct din Romania.

Asadar, daca vrei sa mananci o macare pur romaneasca te duci la un local romanesc, daca vrei sa mananci turceste, doar traversezi strada, chinezeste, japonez, arab, african, italian, mexican, orice… condimentele asiei sunt chiar dupa coltz…. trebuie numai sa ai curajul sa le incerci… sa inveti cum sa le folosesti si nu te mai plangi niciodata de lipsa gusturilor din mancare.

Reclame

21-septembrie-2010 - Posted by | Despre viata noastra, Romania VS Canada

6 comentarii »

  1. Ei, Danutze, se vede ca esti adapat si hranit .

    La mai mare.

    Comentariu de boris | 21-septembrie-2010 | Răspunde

  2. Bucuresti nu vinde numai produse importate din Romania .

    Revin la prima ta idee cu mancare sanatoasa/nesanatoasa: Esti un mare ignorant !

    Comentariu de boris | 21-septembrie-2010 | Răspunde

  3. Ma retrag de pe caricatura asta de blog, il sterg si de la bookmarks, sunteti deprimanti , daca aveti naivi sa va citeasca prostiile tineti-o tot asa .

    Comentariu de boris | 21-septembrie-2010 | Răspunde

  4. despre putina nimic?

    Comentariu de Mihai A. Pop | 22-septembrie-2010 | Răspunde

  5. Boris, si eu ce ma fac daca tu pleci ? Ca citeam blogul asta, NUMAI pentru comentariile tale savuroase …

    Comentariu de Tzipi | 22-septembrie-2010 | Răspunde

  6. ULEIUL – In canada cel mai frecvent ulei folosit in mancare este uleiul de rapitza si uleiul de porumb. Uleiul de floarea soarelui se gaseste destul de rar. Se foloseste deasemenea pe scara mult mai larga decat in Romania uleiul de masline.

    PUTINA de care vorbeste Mihai este o specialitate Quebecoasa. Sunt de fapt cartofi prajiti peste care se pune un gen de branza cash si sos de rosii (un fel de ketchup) fierbinte. Din asta nu mancam decat la ocazii… junk food / fast food ieftin daca e sa ma intrebi pe mine…

    Comentariu de danutzii | 23-septembrie-2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: