Danutzii de peste ocean

"Daca vrei sa cunosti intr-adevar pe cineva, trebuie sa calatoriti impreuna."

Credit History


De cand am calcat pe taram American stiam si ni s-a spus de nenumarate ori faptul ca, pentru a reusi aici trebuie sa ai o relatie foarte buna cu bancile. Cu ele iti iei masina, casa, cu ele platesti scolarizarea superioara pentru tine si copii tai, cu ei poti face turism, etc… prin urmare trebuie sa ai o „istorie de credit foarte buna”. Degeaba incerci sa intrebi in stanga si in dreapta cum si in ce fel despre aceasta istorie de credit. Toata lumea nu stie decat fragmente, mici franturi inexacte si incomplete despre acest subiect. Cel putin la prima vedere…

Daca incerci sa sapi un pic pe net, lucrurile stau un pic altfel.

Primul articol pe care l-am gasit destul de informativ si destul de complet cu referire la acest subiect a fost la Costi pe blogun link catre o pagina scrisa in 2002 despre Credit History in SUA. Desi stufos, totusi articolului ii lipsesc date matematice esentiale despre cum anume se calculeaza rating-ul, scorul, etc…, totul este doar la nivel de conceptie, functionalitate, sistem… La prima vedere se pare ca totul este invaluit intr-o umbra de mister, ca si cand ar fi un secret la care nu are acces oricine.

Este in mare parte adevarat, insa numai pentru SUA.

 In Canada situatia e un pic diferita. Wikipedia ne explica ca exista doua diferente majore intre sistemul SUA si Canada:
1. Spre deosebire de SUA, Canada iti ofera posibilitatea sa iti interoghezi istoria de credit de cate ori vrei fara sa iti afecteze scorul de credit (1), (2)… in SUA doar o data pe an ai acest drept.
2. Guvernul Canadei iti ofera toate informatiile necesare pentru a intelege pe deplin cum functioneaza istoria de credit si cum se calculeaza scorul, si in general orice infromatie doresti spre deosebire de SUA care tine totul destul de secret… lucru care m-a surprins un pic avand in vedere ca sistemul si chiar si firmele de raportare sunt aceleasi in ambele tari (Equifax and TransUnion).

Reclame

30-aprilie-2010 - Posted by | Diverse..., Romania VS Canada | , , , ,

Niciun comentariu până acum.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: