Danutzii de peste ocean

"Daca vrei sa cunosti intr-adevar pe cineva, trebuie sa calatoriti impreuna."

Henri Coanda


Henri Coanda este una dintre figurile cele mai pregnante in istoria aeronauticii romanesti si mondiale.
Orice roman ar putea sa iti raspunda imediat la intrebarea „ce a inventat Henri Coanda”… primul avion cu reactie, nu?… CORECT.

Henri Coanda

Henri Coanda (1886-1972)

 Ceea ce insa putini romani stiu este faptul ca avionul cu reactie este doar una dintre descoperirile lui Coanda, si nici macar cea mai importanta.

Cea mai importanta descoperire a lui este de fapt efectul care ii poarta numele: „Efectul Coanda”, care este definit intr-un mod foarte simplist ca fiind porprietatea curentilor de fluid de a „imbratisa” obiectele rotunjite (convexe).

Efectul Coanda

Motivul pentru care am ales sa scriu despre acest subiect abia acum incepe.

Va vine sa credeti ca Henri Coanda a fost primul om care a inventat ideea de farfurie zburatoare, si mai mult, a pus-o in practica?

Viziunile lui Coanda depaseau chiar si nivelul descoperirilor sale, dupa cum el singur afirma: „Avioanele care exista in ziua de azi nu sunt decat niste imitatii perfectionate ale avioanelor din hartie pe care le construiam in copilarie. Ar trebui sa inventam alte aparate de zbor care sa se bazeze pe cu totul alte principii. Eu imi imaginez ca viitorul aparat de zbor sa decoleze si sa aterizeze vertical si sa nu aiba piese flexibile. Aceasta idee mi-a venit cercetand puterea enorma a ciclonilor”.

In anul 1935, folosind efectul pe care il patentase deja, a inventat prima farfurie zburatoare la scara mica, demonstrand astfel principiile de constructie si functionare a unui aparat de zbor revolutionar. Fara aripi, fara elice, aparatul de zbor pe care l-a numit „Aerodina Lenticulara”, folosea aproape in exclusivitate efectul Coanda. vezi intregul experiement aici

Proiectul a fost imbratisat imediat de compania aeronautica Avro Canada, care a facut cercetari intense ale acestei mici inventii (sub cortina unui proiect secret militar american se pare). In anul 1958, au finalizat constructia primei farfurii zburatoare functionale cu doi pasageri, numita Avrocar.

Schema Avrocar VZ-9

 

Era primul aparat de zbor care putea ateriza si decola vertical.

Avrocar la Fabrica Avro Canada

 

Imediat dupa acest eveniment, proiectul „Aerodina Lenticulara” si toate cercetarile ce se bazau pe efectul Coanda au sistat subit in toata lumea, devenind secret militar American.

Avro Canada VZ-9 Avrocar

 

De atunci nu s-a mai auzit nimic de proiectul american cu farfuria zburatoare. Se pare ca si in ziua de astazi, Efectul Coanda este tinut sub cheie de armata si organizatiile secrete din intreaga lume. Sunt zvonuri care spun ca chiar si Ceausescu ar fi fost interesat de inventia lui Coanda, dat fiind tot efortul pe care l-a depus pentru a-l readuce inapoi in Romania, unde si-a trait ultima parte a vietii si unde si-a desfasurat activitatile stiintifice.

Am citit la un moment-dat pe un blog faptul ca exista in Bucuresti intr-un anume muzeu expusa o Aerodina Lenticulara cu diametru de 1-2 metri complet functionala, dar care a disparut subit in momentul in care Roamania a intrat in NATO…

Sunt multe zvonuri care circula… este adevarat ca roamanii au chestia asta cu teoria conspiratiei in sange… insa ce e cert este faptul ca ne putem mandri cu faptul ca un roman a inventat ideea de Farfurie zburatoare, idee care a facut sa curga tone de cerneala de-a lungul timpului…

11-martie-2010 - Posted by | Oameni destepti... | , , , , , , , , , ,

2 comentarii »

 1. eu sunt handicapat da -henri coanda-2 pentru avion

  Comentariu de lenutaa_mirceaa | 19-noiembrie-2010 | Răspunde

 2. Nu sunt sigur ce ai vrut sa spui, insa linkul la blogul „Cer si pamant romanesc” mi se pare foarte bun, mai documentat…
  iata cateva linkuri utile pentru cei pe care ii intereseaza subiectul…
  Link 1
  Link 2 – un pic off topic dar tot interesant

  Comentariu de danutzii | 19-noiembrie-2010 | Răspunde


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: